Havuz Tuz Jeneratörü
Havuz malzemeleri kategorilerinden bir diğeri de havuz tuz jeneratörüdür. Havuzlar, insanların sosyalleştiği ortamlardan biridir. Ancak yüzme, fiziki olarak tümüyle yapılan bir etkinlik olduğu için beraberinde havuz bakımını ve temizliğini de beraberinde getirir. Havuz tuz jeneratörü, genel olarak tuz klor jeneratörü olarak ifade edilebilir.
Havuz tuz jeneratörü ne işe yarar?
Havuz tuz jeneratörü en temel anlamıyla, havuza atılan tuzdan klor elde edilmesine yardımcı olur. Bu işlemi elektroliz yolu ile gerçekleştirir. Havuz temizliği, önemli olan bir konudur. Toplu kullanım alanı olduğu için temizliğine dikkat etmek gerekir. Özellikle son dönmelerde bulaşıcı ve salgın hastalıkların bu denli arttığı dönemlerde havuzların temizliğine dikkat etmek gerekir.
Havuzlar, farklı amaçlar için insanların kullandığı etkinlik alanlarıdır. Kamuya açık ya da işletmelerde bulunan havuzlar olmasa dahi özel havuzunuzun yine bakıma ve temizlenmeye ihtiyacı vardır. Havuz temize işlemi pek çok farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bu bakım uygulamalarından biri de havuz tuz jeneratörüdür.
Havuz Bakımında Kimyasallar Önemli!
Havuzda bulunan suyun temizlenmesi için havuz pompasına ve havuz filtresine ek olarak uygulanan kimyasallar, suyun temizlenmesine ve insan sağlığını tehdit etmeyecek duruma gelmesine yardımcı olur. Havuzlarda en fazla kullanılan kimyasallardan biri de klordur. Klor, havuz suyunu temizler. İnsan sağlığını riske atabilecek tüm bakteri ve mikropları engellemeye çalışır.
Havuza klor uygulanması, havuz tuz jeneratörü sayesinde gerçekleşir. Havuza eklenen tuzdan klor elde edilmesini sağlar. Bu uygulama yeni bir uygulama değildir ancak makinenin güncel ve daha kullanışlı hali mevcuttur.
Havuz Tuz Jeneratörünün Amacı Nedir?
Havuz tuz jeneratörü, havuz bakımında kullanılan klorun tuzdan elde edilmesini sağlamaktır. Özellikle şahıs havuzlarında kullanılan bir cihazdır.
Ne Kadar Tuz Uygulanır?
Bu oran havuz suyunun miktarına göre değişiklik gösterse de genel olarak 1000 litreye 4 kilo tuz atılması tavsiye edilir. Bu durumda 100.000 litrelik bir havuza atılması gereken tuz miktarı, 400 kg kadardır. Bu oranlardan hareketle havuzunuzun su kapasitesine göre tuzlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yine de bu durum havuzun hacmine göre değişebilir. Havuzunuza tuzlama işlemini yapacaksanız havuzun hacmini bilerek tuzlama işlemini yapınız. Diğer türlü havuzdaki tuz oranının fazlalığı ya da azlığı gibi durumular yaşanabilir.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta havuza atılan tuz klora dönüşürken havuzda bulunan tuz oranında azalmalar meydana gelecektir. Bu nedenle tuzun eksilme oranına göre tekrar tuz takviyesi yapılması beklenebilir.
Tuz jeneratörü havuz bakım malzemelerinden sadece bir tanesidir. Havuzun bakımı için sadece tuz jeneratörünün varlığının yetebileceğini düşünmek yanılgı olur. Şu noktada hem fikiriz. Tuz jeneratörü havuz bakımında kullanılması gereken önemli ekipmanlardan biridir ancak yeterli değildir. Bu nedenle tuz jeneratörünün varlığı, havuzun ihtiyacı olan diğer kimyasalları karşılamaya yetmez. Buna dikkat etmek gerekir.
Tuz Jeneratörü Havuzun Klor İhtiyacını Karşılar!
Tuz jeneratörü havuzda sadece klor ihtiyacını karşılamak için çalışır. Havuza eklenen tuzu klor haline getirir. Havuz temizliğinde klor sağlam bir temizleyicidir. Her havuza muhakkak klor takviyesi yapılması gerekir. Klor, havuzda bulunan mikropların giderilmesinde yardımcı olan bir kimyasaldır. Havuzu zararlı bakterilerden temizlemek, enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılır.
Havuz temizliği için sadece klor yeterli değildir. Havuz bakımı ve temizliği için kullanılan pek çok kimyasal vardır. Bu kimyasallardan biri de klordur. Klorun yanı sıra diğer kimyasalları da havuza ekleyerek temizliğini sağlamanız gerekir. Kullanılan her kimyasalın farklı bir görevi vardır. Ayrıntılı öğrenmek için havuz kimyasalları kategorimizin yazısını okuyabilirsiniz.
Şu noktaya da dikkat etmeniz gerekir. Havuzların kapasitesi, hacmine göre daha doğrusu havuzu kullanan kişilerin sayısına göre havuz kimyasallarının ölçüsü belirlenebilir. Az ilave edilmesi durumunda yeteri kadar verim alınmayabilir. Fazla ilave edilmesi durumunda ise havuzu kullanan insanlara zararı dokunabilir. Bu nedenle havuzunuza kullanacağınız kimyasalların miktarlarını ölçülü belirlemeniz gerekir.
Havuzun 1 Günde ihtiyaç Duyduğu Klor Miktarı Ne Kadardır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bunun belirlenmesi için havuza giren insanların bilinmesi ya da ölçülü bir şekilde tahmin edilmesi gerekir. Havuza giren insan sayısına paralel olarak havuzun ihtiyaç duyduğu klor miktarı değişebilir. Özellikle insan sayısının fazla olduğu zamanlar miktar hesaplanırken göz önünde bulundurulmalıdır.
Havuza Tuz Atılır mı?
Bu soru genellikle tuzdan klor yapımını bilmeyenlerin sorabileceği bir sorudur. Havuza girenler genel olarak havuz tuz değil klor atıldığını düşünebilir. Havuza tuz atılır mı? Evet, havuza tuz atılır ve tuz jeneratörü yardımı ile klora dönüştürülür. Genel olarak tuzun da insan vücuduna belli miktarda fayda sağladığı inkâr edilemez. İnsan vücudunda da belli miktarda tuz mevcuttur.
Bu sadece saf tuzun hücreler üzerinde yenileyici ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayıcı etkileri bulunur. Havuz için kullanacağınız tuz, NaCl tuzu olabilir.
Havuza atılan tuzun bazı özellikleri taşıması gerekir. Havuza atılacak olan tuzun öncelikle susuz ve granül halde olması gerekir. Bunun yanı sıra tuz iyotsuz olmalıdır ve yemeklik tuz kalitesini karşılamalıdır. Kullanacağınız tuzun sarı soda ile aynı anda kullanılmamasına dikkat edin. Bu iki kimyasal madde bir araya geldiğinde havuz yüzeylerinin zarar görmesine neden olabilir. Kalsiyum klorür yerine sodyum klorür içeren tuzları tercih etmenizi tavsiye edebiliriz.
Tuz Jeneratörünün Avantajı Var Mıdır?
Tuz jeneratörü, tuzdan ürettiği klor sayesinde havuzun temizliğini ve bakımını sağlar. Sadece havuza olan yararından dolayı de farklı gazların ortaya çıkmasına engel olduğu için tuz jeneratörü kullanmanın pek çok avantajı bulunur. Bu sayede havuz temizlik ekipmanları ile birlikte havuzun temizliğini sağlar.
Öncelikle havuza atılan tuzun suda erimez, tuz jeneratörü sayesinde klor haline gelir ve bu sürekli olarak devam eder. Tuz jeneratörü kullanmanın avantajlarından bir diğeri de ekonomik katkıdır. Kimyasal madde ihtiyacının giderilmesinde tuz jeneratörleri önemli bir etkiye sahiptir.
Doğal yollardan klor üretimine sağladığı için sıvı – granül klor kullanımına ve yosun önleyici maddelerin kullanılmasına gerek yoktur. Ayrıca havuz pompasına bağlı olarak çalıştığı için oluşan sirkülasyondan faydalanır ve havuzun her bir yerinde aynı miktarda klor olmasına yardımcı olur.
Dikkat!
Tuz jeneratörü sayesinde üretilen ekolojik klor güvenilir ve sağlıklı bir dezenfektan görevi sağlayabilir. Havuzda bulunan bakteri ve mikropların engellenmesi sağlar ve insan sağlığını tehlikeye atmaz.
Tuz jeneratörü ile üretilen ekolojik klor, göz yanmasına sebep olmayabilir. Ayrıca yaşanabilecek alerjik reaksiyonları da en aza indirebilir. Tuz jeneratörü sürekli olarak klor sağladığı için havuz her daim kullanılabilir. Yaş grubu fark etmeksizin her yaştan insan girebileceği bir ortam hazırlanmasına yardımcı olur.
Ek olarak tuz jeneratörü kullanılması, maliyeti düşürür ve bakım işlemlerini daha pratik hale getirir. Sıvı klor ve granül klor kullanımına ihtiyaç duyulmadığı için bu açıdan da maliyeti azaltabilir. Havuz suyunda oluşabilecek klor bağlantılı bakterilerin oluşmasını engeller.
Tuz jeneratörü, havuz pompasına bağlı olarak çalışabildiği için tuz jeneratörü çalışır haldeyken havuz kullanımında aksamalar meydana gelmez. Tuz jeneratörü çalışırken de havuzu kullanabilirsiniz.
Tuz jeneratörünün montajı yaklaşık 1 -2 saat sürebilir. Bu açıdan da pratik ve avantajlı bir makinedir.